top of page

Se & göra

parbad_edited.jpg

Njut i pool & varmkar

Svalka dig i poolen eller koppla av i ett av våra två varmkar i trädgården. Att sitta utomhus i +39°C vatten och andas frisk luft efter en härlig cykeltur i omgivningarna, en promenad på Tosteberga ängar, eller om du bara känner dig lite frusen, är ljuvligt. Både för kropp och själ. Vinter som sommar.
 

Varje kar rymmer åtta personer. Poolen och varmkaren är endast för hotellets övernattande gäster.

 

En privat timme ingår i rumspriset. 

20230811_104259.jpg

Njut av en cykeltur

När du vill komma lite längre och njuta av vind, natur och kulturlandskap. Låna en cykel och du tar dig till Trolleljungbys slott på en kvart. Eller varför inte cykla till Landön som på sommaren är ett parkområde med rastplats,  toalett, badbrygga och dansbana.

Cyklarna lånar du gratis - du får själv ha med dig cykelhjälm

20230908_120402566_iOS.jpg

Bouleturnering med vänner

Vi har en nyanlagd boulebana som används flitigt av våra gäster.

Så varför inte samla några vänner inför en bouleturnering hos Bodelssons by the Sea och boka bord i restaurangen och avnjut en tre-rätters middag eller boka ett utav våra hotellpaket och stanna över natten.

https://www.bodelssons.se/hotell

https://www.bodelssons.se/restaurang

Skärmavbild 2015-05-19 kl. 11.56.20.png

Tosteberga ängar

Från Bodelssons är det cirka 500 meter till naturreservatet Tosteberga ängar, en av de mest intressanta bitarna av kustens betesmarker. Området ligger på en udde längs den flacka och uppbrutna kusten och växlar mellan öppna, örtrika gräsytor och täta busksnår där hagtorn, slån och nypon dominerar, men det är aldrig långt till utblickar över de blockrika stränderna, de grunda reven, skären och öarna ute i havet.

​​

Floran är mångskiftande med bland annat gullvivor, backsippor, fältnocka och orkidéen Sankt Pers nycklar på våren, som avlöses av solvändor, blodnäva, vildlin och brudbröd under sommaren. I busksnåren finns gott om småfågel som näktergal, trädgårdssångare, svarthätta, törnsångare, hämpling m.fl.

Under hösten rastar många vadare längs stranden och under vintern kan man se stora sjöfågelflockar i vattnet utanför. Vintertid brukar havsörnar och andra rovfåglar hålla till i området.

 

Naturreservatet bildades av länsstyrelsen 1963, i syfte att skydda ett naturskönt område med en intressant flora och artrikt fågelliv. Området omfattar 50 hektar och ingår i EU:s ekologiska nätverk av skyddade områden, Natura 2000.

På Tosteberga ängar finns två utmärkta vandringsleder.

Edited Image 2013-5-24-13:15:28

Promenera genom byn

Tosteberga by ligger i norra delen av Hanöbukten och är en oas, ett litet pittoreskt fiskeläge med rötter i 1600-talet. Nära gränsen mellan Skåne och Blekinge, ca två mil från Kristianstad, Åhus och Sölvesborg.

Området bevarar en karaktär av äldre kulturlandskap och ligger i ett för Skåne unikt kustlandskap, med strandängar och skär med många hotade och sällsynta naturtyper och arter. De öppna fäladsmarkerna och stengärdesgårdarna är betydelsefulla, liksom de äldre byggnaderna i hamnen, vid bodarna och torkplatserna. 

I Tosteberga bor drygt 100 personer och till skillnad från många andra byar längst kusterna har denna inte tagits över av fritidsbebyggelse eller kommers. Här råder ålderdomlig stillhet, ett rikt fågelliv, fridlysta strövområden och en fantastisk natur. 

 

Drygt 15 minuters promenad från hotellet, genom byn, ligger byns lilla hamn. Väl värd ett besök. Här kan man bada från flytbryggan under sommarhalvåret eller basta och studera havsörnar under vinterhalvåret. Hårda vintrar har man läst av 40 – 50 ringmärkta örnar men eftersom flertalet är omärkta, så gästas trakten uppskattningsvis av närmare 150 havsörnar.

trolle1.jpg

Trolle Ljungby gods

Trolle Ljungby gods historia går tillbaka till 1200-talet och ägs av släkten Trolle-Wachtmeister. Slottet är privatbostad, men det går fint att promenera runtomkring slottet, dock inte i trädgården.

 

Godset ligger 5 km väster om Tosteberga och är med sin areal på 12.000 hektar ett av Sveriges största. På ägorna finns det största sammanhängande bokbeståndet i landet och slottet hör till Skånes mest praktfulla renässansbyggnader.

 

Trädgården, som hör till Skånes vackraste, omnämndes redan 1749 av Linné, som besökte den på sin skånska resa. Omedelbart söder om slottsholmen ligger kyrkan, som har en dopfunt från 1200-talet och altaruppsats från 1639 samt gravkor för släkterna Gyldenstierne och Coyet.

 

På slottet finns en stor tavelsamling, en mängd utsökta möbler och andra föremål från olika sekel. Den märkligaste är "Ljungby horn och pipa". Stilen är gotisk och hornet har troligen tillverkats under sent 1400-tal. Den böjda, halvcirkelformade pipan är av ben och troligen en gammal jaktpipa från senmedeltiden. Det konstiga är att man kan blåsa i den från bägge ändar.

 

På godset finns ett växthus där man kan handla blommor och andra växter samt en viltbod med stor sortering av viltkött. På området finns även bageri och ett ölbryggeri.

mina2_edited.jpg

Boka med Mina
"Från kakaoböna till färdig pralin"

Mina, vår lokala pralintillverkare, kommer till hotellet och berättar om sitt fantastiska chokladliv och sina chokladresor till Mexiko och Fiji. Hon lär er saker ni inte tidigare visste om choklad. Provningsmetodik och avsmakning av nio olika bitar, från kakaoböna till färdig pralin.

Tid 1h och 15 min.

För bokningsförfrågan (minst tio deltagare) kontakta Bodelssons by the Sea. 

mina_edited.png

Minas Chokladstudio & Café

I Östra Ljungby, 3 km från Tosteberga, finns Minas Chokladstudio och café, där konditorn och pralintillverkaren, Mina, erbjuder choklad för alla sinnen.

 

Njut en värmande kopp choklad från menyn, med minst 10 olika chokladdrycker, en av Minas svalkande glassar, en chokladdessert eller någon av hennes chokladpraliner, och lyssna till chokladmusiken som strömmar ur högtalarna.

 

Du hittar även ädelvinsvinäger från Doktorenhof samt balsamvinäger av finaste dessertvin, smaksatt med örter, blommor, frukter eller bär. Hos Mina är du välkommen att fylla på dina vinägerflaskor från Doktorenhof när de njutningsfulla dropparna tagit slut. 

 

Du kan boka en egen provning, frossa, tårta, massage, måltid, kalas eller frukost. Allt i chokladens tecken! 

 

Minas Chokladstudio

kjuge5.jpg

Kjugekull

Kjugekull är en urbergsknalle vid Ivösjöns strand, som det tar ca 35-40 minuter att ta sig till på cykel från Bodelssons.

Vid Kjugekull finns ett hembygdsmuseum som erbjuder kaffeservering under sommaren. Regionmuseet har gjort en utställning som visar besökaren runt i och som berättar om natur- och kulturlandskapets historia.

Det finns tre olika, markerade, vandringsleder i området.

En dag bland Kjugekulls väldiga klippblock, genom bokskogen och ute på de öppna betesmarkerna i sluttningen ner mot Ivösjön brukar vara en oförglömlig upplevelse.

 

För miljoner år sedan låg större delen av Skåne under havsytan. Då stack urbergsknallarna upp som öar. På Kjugekull finns ca 50 jättegrytor med lämningar av krita som visar att knallen är mer än 75 miljoner år gammal. På toppen av berget finns en fornlämning - kanske byggde våra förfäder en borg eller gravhög här.

 

Utsikten från Kjugekull är enastående och vägen upp bjuder på en geologisk tidresa. Det omväxlande landskapet tar besökaren tillbaka till urtiden då Skåne hade ett tropiskt klimat. Spåren efter istidens kraftfulla ingrepp i landskapet, i form av klappersten och flyttblock, syns tydligt.

 

Du får följa människan i spåren genom årtusendena. Från röset på toppen går du förbi gravhögar och järnålderns domarringar fram till senare lämningar i form av gärdsgårdar och lyckodlingar.

Växtligheten är varierande. I de olika naturtyperna trivs många arter av småfågel, bland annat nötväcka, gulsparv och törnskata. Om våren översållas markerna av gullviva, mandelblom och backsippa, längre fram tar ljungen över. I strandskogens kalkrika och fuktiga mark nere vid Ivösjön frodas al, ask och hassel. Under vår och försommar är marken täckt av blommor.

Kjugekull utemuseum är öppet året om.

 

Bouldering på Kjugekull 


Kjugekull är ett av Sveriges största och absolut bästa områden för bouldering och omfattar just nu 1140 olika klätterproblem och varianter. Blocken är generellt sett stora, runda och friliggande och finns utspridda i gles lövskog mellan kulliga beteshagar. Detta utgör en vacker inramning till stenblocken och gör Kjugekull till en naturupplevelse utöver det vanliga.

Man kan klättra på Kjugekull nästan hela året om.

humle3.jpg

Humleslingan runt Ivösjön

På vackra vägar runt Skånes största sjö, Ivösjön, går Humleslingan. En fantastisk, mc–, cykel– och bilväg på cirka 5 mil. Här hittar du Sveriges enda humletorka, tillsammans med ett 40-tal andra sevärdheter.​

 

Är du naturälskare erbjuder trakten många vackra vandrings- och cykelleder, paddling i Ivösjön och längs Holjeån. Du kan fiska både i havet, i Skånes största insjö, Ivösjön, och i rinnande vatten.

 

Ivösjön har en skärgårdsliknande miljö med ett stort antal öar som kan nås med båt eller kanot. Skräbeån som förbinder Ivösjön med havet har förutom öring ett rikt sikbestånd. I Ivösjön, mellan Barum och Ivö, går Skånes enda landsvägsfärja som gratis transporterar människor och bilar. Turerna tar sju minuter.​

 

Runt Humleslingan finns också vackra kyrkor. Gualövs kyrka är öppen som vägkyrka. I Bromölla finns också en katolsk kyrka, S:t Petri, byggd på initiativ av polacker som kom under första världskriget.

 

För 80 miljoner år sedan bodde både Svanhalsödlor och Dinosaurier i Bromölla. Bromölla är den enda ort i Sverige som erbjuder dig fossiljakt med garanterade fynd av fossil.

 

Är du intresserad av 1900-talets industrihistoria kanske du vill se Iföverkens första toalettstol, då du ska besöka Iföverkens industrimuseum. Över hela världen kan du stöta på badrumsinredningar från IFÖ.​

 

Hos oss får du en upplevelsekarta med alla natur- och kultursevärdheter, vandringsleder, cykelleder, ridled och vattenled, fiskevatten och aktiviteter som finns utmed Humleslingan.

odlorna_edited.jpg

Havsdrakarnas hus

Under Kritatiden var ivösjöbygden täckt av ett varmtempererat hav med en skärgård som kokade av liv. Kungarna i detta hav var de mäktiga Havsdrakarna. Marint anpassade, oftast gigantiska reptiler som Plesiosaurier och Mosasaurier tumlade omkring i de skummande bränningarna.

Vid brytningen av kaolin och kalk på Blaksudden – Ivöns norra spets, har man funnit mängder av fossila lämningar från de stora ödlorna. Krithavets invånare hade lämnat rikligt med välbevarade rester efter sig, som visitkort från en svunnen tid. De sedimentära avlagringarna var ett rikt arkiv från en värld, svindlande avlägset bort i historiens virvlande brus av årmiljoner.

I väntsalen på Bromölla järnvägsstation finns en utställning över vad Krithavets invånare har lämnat efter sig. 80 miljoner år gamla visitkort från en svunnen tid.

 

Läs mer på Havsdrakarnas hus

Skärmavbild 2013-11-25 kl. 11.01.09.png

Lilla Kungsleden

Över forsande vatten, genom hjorthägn och slottsmiljö.​

Vägen från Tosteberga till Nymölla (4 km) räknas som en av landets vackrare mc-vägar och är inte mindre fin till fots eller på cykel. Om man svänger av mot Garvaregården i Nymölla hamnar man på Lilla Kungsleden, som invigdes 1999 av kung Carl XVI Gustaf.

Leden är 4 km lång och börjar nära Bromölla, inte långt från Årups slott. Här finns parkeringsplats, rastbord och informationstavla. Från parkeringen följer du gröna markeringar och kommer snart in i slottsallén, intill Årups slottspark.

 

Efter slottet går leden genom Årups hjorthägn. Därefter följer den tätt inpå Skräbeån ner till åns mynning ut i Östersjön. Antingen kan du vandra över bron och passera Garvaregården eller vandra den smalare stigen väster om ån ner till Nymölla kvarn. Stigen fortsätter sedan mellan pappersbruket Stora Enso och Skräbeån ner till havet.

 

Under vandringen möts du av bokskog och blandlövskog. På våren är marken täckt av vitsippor. Vanliga fåglar i området är bofink, mesar och näktergal. Även kungsfiskare, strömstare och rosenfink lever här. Bland rovfåglar är ormvråk och glada dominerande arter.

Besöksmål längs vägen: Kungastenen - Årups slott – Skräbeån - Garveriet i Nymölla - Nymölla Kvarn - Stora Enso 

Från Bodelssons vandras leden i andra riktningen. Dessutom går det utmärkt att koppla samman Lilla Kungsleden och Edenryds Kustled för en längre vandring med härliga upplevelser.

Skärmavbild 2019-04-03 kl. 11.36.27.png

VISIT SKÅNE

I Skåne finns allt

Läs om utflyktsmål och vad du kan göra under ditt besök i Sveriges största, böljande matlandskap.

Klicka på bilden för mer info

Skärmavbild 2019-04-03 kl. 09.44.12.png

VISIT BLEKINGE

Ett av landets grönaste landskap

Vackra Blekinge är med rätta känt som "Sveriges trädgård."Grönt, skönt, hav, klippor och småskalighet.

Klicka på bilden för mer info.

naturumkrsd.jpg

KRISTIANSTAD

22 km

I Kristianstad kan du, förutom att shoppa och äta gott, besöka biosfärområdet Kristianstads Vattenrike, mitt i staden. På pålar i vattnet står Naturum som nod mellan stad och natur.

Klicka på bilden för mer info.

brmolla.jpg

BROMÖLLA

7 km

Bruksorten Bromölla ligger i ett naturskönt område i kanten av Ivösjön. Bromölla är den enda ort i Sverige som erbjuder dig fossiljakt med garanterade fynd av fossil.

Klicka på bilden för mer info.

Skärmavbild 2019-04-03 kl. 10.31.59.png

SÖLVESBORG

14 km

Den lilla, vackra medeltidsstaden ståtar med många butiker, badstränder och världens längsta promenad- och cykelbro.

Klicka på bilden för mer info.

Skärmavbild 2019-04-03 kl. 11.22.29.png

ÅHUS

25 km

Till Åhus strömmar turisterna om sommaren. Beachhandboll & beachfotboll, golf, Åhus glass, Absolut Vodka-museum, mysiga restauranger och vita sandstränder. Det är Åhus.

bottom of page